ARKTIK – što, kako i zašto?

ARKTIK – Institut za budućnost nova je umjetnička organizacija koja za svoju misiju ima produkciju socijalno osviještenih umjetničkih projekata i davanje glasa kroz umjetnost onim ljudima i temama koje se premalo čuje. Područje djelovanja potječe iz Hrvatske i širi se prema cijelom svijetu.

ARKTIK je simbol nehumanosti prema planeti i civilizaciji, on je odraz čovjekova odnosa prema prirodi i životu uopće, posljednji otok nade za čovječanstvo, a istovremeno i najava apokalipse koja nam slijedi ako se ne budemo brinuli o njemu. Mi smo ARKTIK, zajedno s njim tope nam se sve vrijednosti, kulturne, ljudske i civilizacijske.

Umjetničku organizaciju ARKTIK pokrenula je nagrađivana multidisciplinarna umjetnica Vesna Mačković, koja kroz svoje radove, koje stvara u domenama suvremenog plesa, eksperimentalnog kazališta, performansa i zvuka, progovara o društvu na globalnoj, ali i mikro razini.

Postavljajući svoje tijelo na scenu i pred kameru te progovarajući kroz radove o ozbiljnim društvenim temama, Vesna jasno kristalizira nužnost snažne inkluzije svih “drugačijih” u izvedbene umjetničke prakse čime umjetnička djela tek tada mogu biti autentičan govor trenutnog vremena.

ARKTIK ima za svoju misiju:

 • producirati socijalno osviještene umjetničke radove,
 • poticati i osnaživati slabo čujne glasove,
 • komunicirati s različitim publikama,
 • širiti publiku spremnu kroz primanje umjetnosti promišljati svijet.

ARKTIK ima za cilj istraživati:

 • manjine svih kategorija i raznovrsnih diskriminacija,
 • ravnopravnost svih ljudi,
 • pravo na dostojanstveno liječenje i starost,
 • rasvjetljavanje lažne demokracije, sustava moći i odlučivanja,
 • ravnomjernu raspodjelu resursa te štetnost  i suvišnost ideje imovine i posjedovanja,
 • brigu za okoliš i očuvanje planete,
 • pravo životinja na život i slobodu.

Zašto?

 • Zato što umjetnost može osvjetljavati svijet.

Gdje i s kim?

Mi smo stanovnici svijeta i svijet je naša ekipa.

Naše projekte ostvarivat ćemo na malim lokalnim razinama, ali i povezivati se s međunarodnim kolektivima, pojedincima i strujanjima.

Kako?

Koristeći suvremene tehnologije te inovativne pristupe izvedbenim i vizualnim umjetnostima, naša umjetnost bit će u svoj svojoj ozbiljnosti zanimljiva, zabavna i intrigantna.

Istraživat ćemo mogućnosti umjetnosti u području virtualne stvarnosti, koristiti robotiku i inovativna tehnička rješenja u suradnji s tehničkim i informatičkim fakultetima kao nepresušnim izvorom inovacija, kombinirati umjetnike iz različitih područja djelovanja kako bismo ostvarili ispreplitanje vizualne, scenske i zvučne umjetnosti, glazbe i performansa, kiparstva i videa.

Okruženje u kojem djeluje ARKTIK

Okruženje u kojem naša umjetnost djeluje većinski je sačinjeno od zabavnih sadržaja, popularne kulture i lijepe umjetnosti. Naši konkurenti, ali zapravo suborci, oni koji govore o svijetu i nužnim promjenama, malobrojni su i slabo zapaženi od široke publike i medija. Stupanjem ARKTIK-a u ovakvo okruženje mi mu težište želimo pomicati prema većoj vidljivosti ovih drugih.

Korisnici

Kroz naše radionice pristupačne i laiku i profesionalcu, i akrobatu i osobi s invaliditetom, pokazat ćemo da svoj stav o svijetu kroz umjetnički izričaj može i mora moći dati svatko.

Publika

Naša je vizija da našom publikom može postati svaki čovjek koji voli ovaj svijet i kojem je stalo do trajne promjene na bolje. Naša publika može biti vaša publika.

Umjetnost dostupna svima

“Umjetnost dostupna svima” – inicijativa prema kojoj posjetitelji umjetničkih događanja pri izlasku s događaja sami na ulaznicu upisuju cijenu ovisno o svom životnom standardu i zadovoljstvu odgledanom predstavom, bez potrebe za deklariranjem i etiketiranjem kao nezaposlena osoba, student, umirovljenik, osoba s invaliditetom ili slabijeg socijalnog statusa.

“Bus i sendvič” – inicijativa koja bi dovodila na umjetničke događaje publiku iz raznih dijelova Hrvatske bez selekcije prema socijalnom statusu, kao poticaj izgradnji nove publike iz udaljenih, ruralnih i otočnih područja koja nemaju pristupačnu umjetnost.

Pogledajte najavni video prve godine rada i naše planove: https://youtu.be/ui_AeM6RtU8

Statut umjetničke organizacije ARKTIK – Institut za budućnost 1.7.2022.

https://drive.google.com/file/d/1PwgQ0Zo9ADnQTZ-TkufkDoaevRc6E6vs/view?usp=drivesdk

Statut umjetničke organizacije ARKTIK – Institut za budućnost 30.12.2018.

https://docs.google.com/document/d/1YPjTo4PiBf-W_pKqzvaXB3bGtzrb8I1mnu6t2SJUQyg

Financijski izvještaji i Zapisnici