ARKTIK – tko

Vesna Mačković

Vesna Mačković

Vesna Mačković, osnivačica i umjetnička voditeljica ARKTIK-a

www.vesnamackovic.com
youtube.com/user/VesnaCro
kontakt: info@arktik.eu , 00 385 99 200 40 40

Autorica predstava suvremenog plesa i multimedijalnog kazališta. Također se izražava kroz umjetnost performansa i videa te eksperimente glasa i zvuka.

Dobitnica 3. nagrade za suvremenu umjetnost THT@MSU 2016. s Anom Opalić za video performans “Pozdrav” snimljen u Željezari Sisak. Nagrađena u New Yorku Međunarodnom nagradom za audio fikciju u kategoriji studentskog žirija Sarah Lawrence College za radiofonijsku dramu “Krleža, stani u red!”. Rezidentica u Robert Wilson’s Watermill Center u New Yorku u ljeto 2017. pri čemu stvara performans inspiriran videom “Pozdrav” u replici tvorničke hale Željezare Sisak izgrađene u New Yorku u ovu svrhu. Suosnivačica je edukativnog programa PAP (Performing Arts Program) sa Žakom Valentom koji se odvija u MSU, Zagreb od 2015. Pokrenula je inicijativu “Umjetnost dostupna svima”.

Zašto osniva ARKTIK – Institut za budućnost?

U vjeri da umjetnost može mijenjati svijet progovarajući o bitnim temama kroz glazbu, kazalište, film i vizualne umjetnosti pokreće ARKTIK kako bi oko sebe okupila umjetnike, poduzetnike, filantrope i publiku kojima je stalo do istih stvari. Jer umjetnost može osvjetljavati svijet, a zajedno možemo više.


Antonio Dolić

Antonio Dolić

Antonio Dolić, vizualni umjetnik / dizajner, osnivač ARKTIK-a

kontakt: toni@arktik.eu , 00 385 91 3000 577

Vizualnim umjetnostima i dizajnom bavi se već dugi niz godina, uglavnom radi na kazališnim i umjetničkim projektima: ZKM, Motovun Film Festival, Kazališe Ulysses, Eurokaz_Eurijala,…
Od početka profesionalnog djelovanja do danas autor je mnogih vizualnih identiteta, plakata te raznih publikacija. Izlagao na brojnim festivalima i izložbama u zemlji i inozemstvu.
Član je Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) i izvršnog odbora ZGRAF-a. Živi i radi u Zagrebu.

Zašto je u ARKTIK-u?

ARKTIK je stvaralački poligon koji nudi drugačije mogućnosti od uobičajenih institucionalnih sadržaja jer nije organiziran po principu samo jednog umjetničkog izričaja ili stila. Upravo iz tog razloga zanimljivo mi je što u ARKTIK-u mogu surađivati s umjetnicima iz različith polja umjetnosti i promicati ideju društveno-odgovornog i aktivističkog djelovanja ARKTIK-a široj populaciji.


Luka Barešić

Luka Barešić

Luka Barešić, diplomirani glumac, suosnivač ARKTIK-a

lukabaresic.wixsite.com
kontakt: lukabaresic@yahoo.com , 00 385 91 986 90 46

Od djetinjstva je na daskama, a nakon završene ADU u Zagrebu kreće profesionalnim stazama, kao slobodnjak surađuje s privatnim i javnim kazalištima, a u slobodno vrijeme bavi se i plesom.

Zašto je u ARKTIK-u?

Ideju o osnivanju ARKTIK-a kao aktivističkog kazališta prihvaća kao osobni poziv za suradnju na projektima koji nose ideje boljega svijeta.


Dimitrij Petrović

Dimitrij Petrović

Dimitrij Petrović, glazbenik, producent, magistar edukacije likovne kulture, suosnivač ARKTIK-a

Snimatelj i producent više desetaka glazbenih izdanja alternativnih bendova. Aktivni član bendova Radost! i Seine, u periodu od četiri godine svira preko par stotina koncerata po Europi i regiji. Kao glazbenik, multi-instrumentalist i producent sudjeluje u brojnim projektima i izdanjima, a u slobodno vrijeme pored europskih turneja vodi Studio Radost! kao mjesto susreta i križanja alternativnih bendova i ideja.

Zašto je u ARKTIK-u?

Smatram da multidisciplinarnost, kao i kombiniranje tehnika i medija, uvijek dovodi do originalnih i svježih rezultata. ARKTIK je idealna platforma za suradnju i razmjenu iskustava u produkciji.
Na mnogo načina, ARKTIK je poput priče o Noinoj arci te o svim bićima koja su propustila ukrcati se na brod spasa koji je isplovljavao. Zbunjena su gledala kako odlazi u neki bolji život i bolju budućnost.
Bilo bi šteta propustiti tu vožnju i biti tik do arke, a ne u ARKTIK-u.


Marija Despotović

Marija Despotović

Marija Despotović, asistentica za produkciju i odnose s javnošću, diplomirana novinarka, apsolventica povijesti umjetnosti

Nakon što sam diplomirala novinarstvo, želja mi je bila profilirati se kroz znanja o stvaralaštvu, stoga sam upisala studij povijesti umjetnosti te tako stekla snažniju naklonost prema svim odrazima artističkog nerva.

kontakt: marketing@arktik.eu00 385 98 974 14 90

Zašto je u ARKTIK-u?

Pridružujem se ARKTIK-u nakon asistiranja na produkcijama Vesne Mačković u nizu njezinih projekata. Moj doprinos Institutu za budućnost bit će u modeliranju i realizaciji umjetničkih i aktivističkih projekata. Sudjelovala sam u mnogim multimedijalnim i edukativnim programima, stoga me veseli uključenost u projekt ovakvog kalibra kojim se generiraju novi dometi umjetničke imaginacije i angažiranog senzibiliteta.


Lidija Špegar

Lidija Špegar

Lidija Špegar, diplomirana novinarka, magistra filmske i televizijske režije

Radi kao freelance urednica za naše nacionalne televizije, a u stvarnom je životu redateljica
dokumentarnih filmova. Njen diplomski film “Kamo idemo?”(ADU, 2017.) dobio je Dekaničinu nagradu na ADU te osvojio Certificate of Achievement na Virgin Spring Cinefest, Cult Critic Movie Awards i Calcutta International Cult Film Festivalu. Na 5. STIFF-u (Student International Film Festival) osvojio je nagradu publike.

kontakt: lidija.spegar@gmail.comfacebook.com/lidija.spegar

Zašto je u ARKTIK-u?

Oduvijek me privlačila promjena, pokušaj da ovaj svijet poboljšamo. ARKTIK je ideja
koja mi daje nadu da je to moguće. Uz to, odlična je platforma za suradnju različitih vrsta
umjetnosti. Ukratko, ARKTIK je „mjesto” u kojem želim biti.


Ivan Marinković, akademski snimatelj, producent i fotografski dizajner, suradnik ARKTIK-a

Fotografija, glazba, video, crteži. Razmišljanje, promišljanje, osjećanje. To su područja i načini djelovanja mene kao osobe, autora i umjetnika.

kontakt: fb.com/ivanmarinkovicphoto

Zašto je u ARKTIK-u?

Biti vjeran sebi i ljudima kojih možda nema mnogo, ali mnogo znače, to je dobar razlog za neodustajanje. Zato ARKTIK, zato suradnja i generalno otvorenost prema svim ljudima kojima su iskrenost, pozitivan stav, radost i dobročinstvo vrijednosti i uvjerenja kojima utiru svoj životni put.


Andrija Santro

Andrija Santro

Andrija Santro, dizajner svjetla, suradnik ARKTIK-a

Andrija Santro, podrijetlom iz Zaboka, obilježen strukom dizajnera keramičkog produkta, glazbenik i synth entuzijast koji je u potrazi za “pravom profesijom” naišao na svijet dizajna rasvjete. Prošlo je od tada 7 godina, i koristi svaku priliku za ubaciti se na tu poziciju. Bilo da se radi o plesnoj predstavi, koncertu, izložbi, performansu ili kućnom tulumu za noć vještica, Andrija je već nakupio sati i sati kuckanja po light pultovima i švenkanja reflektora. Trenutno surađuje s bendom ABOP te sudjeluje na raznim projektima (Illectricity festival, Terraneo Festival, SuperUho Festival, DB Indoš, Galerija Močvara, Faki Fest, Platforma HR, Lost Theory Festival…)

kontakt: andrija.santro@gmail.com

Zašto je u ARKTIK-u?

Nakon prvog radnog iskustva s nekima od članova ovog kolektiva, shvatio sam da još uvijek postoje dragi, profesionalni i pozitivni ljudi koji dijele sličnu viziju kazališta i aktivizma. ARKTIK doživljavam kao platformu gdje je pojedincu/ki zagarantirana sloboda izražavanja koja još više djeluje kao poticaj za odgovornost i kreativnost.