JAVNI poziv za prijavu radova iz područja digitalne umjetnosti – projekt Pivilion

Javni poziv na prijavu radova za 

Izložbeni paviljon Instituta za budućnost na darknet platformi Pivilion i uvrštenje u bijenalnu izložbu digitalne umjetnosti The Wrong 

U suradnji s: Format C, hacklab01 

Novčani fond za četiri odabrana rada: 600 kn za svaki rad (bruto 2 autorskog honorara ili ukupna suma računa ako kao umjetnička organizacija izdajete račun)

Rok prijave radova: 25.8.2019. 23:59h

Objava rezultata: 5.9.2019.

Obrazac za prijavu: https://forms.gle/vtkw9cQY9p6P4Ejo8 

Prihvaćamo radove individualnih umjetnica i umjetnika te umjetničkih grupa koji djeluju na području Republike Hrvatske. Veseli nas da ovaj projekt daje ravnopravne šanse svima neovisno u kojem dijelu Hrvatske žive i/ili stvaraju.

Prihvatljive vrste datoteka: html, tekst, pdf, jpg / png / gif slike, razni video formati, zvuk.

Maksimalna veličina pojedinačne datoteke molimo da bude približna ovim smjernicama, formate nije nužno strogo poštivati: 

 • video (WebM – VP9 i Opus) – max. do FHD, web optimiziran – do 100MB
 • audio (Ogg – Vorbis/Opus) – web optimiziran – do 20MB
 • jpg, png ili gif – do FHD veličine i web optimiziran – do 500KB za jpg i do 5MB za gif
 • pdf – web optimiziran – max. do 10MB

Prihvatljive vrste umjetničkih radova: sve što se može prikazati u obliku gore navedenih prihvatljivih datoteka što podrazumijeva svu digitalnu umjetnost, webart (html), ali i snimke radova izvedenih van digitalnog svijeta, snimke izvedbenih, scenskih, vizualnih i drugih radova. Prihvaćamo i pojedinačne radove i konceptualne serije uz napomenu da novčana nagrada ostaje ista.

Premijerno prikazivanje nije nužno. Prihvatljivi su i radovi ranije prikazani ili izvedeni drugdje, ali ćemo rado razmotriti i premijerne ili pretpremijerne radove.

Tematski okvir 

Misija producenta

ARKTIK – Institut za budućnost umjetnička je organizacija koja za svoju misiju ima produkciju socijalno osviještenih umjetničkih projekata i davanje glasa kroz umjetnost onim ljudima i temama koje se premalo čuje. Područje djelovanja potječe iz Hrvatske i širi se prema cijelom svijetu. 

ARKTIK je simbol nehumanosti prema planeti i civilizaciji, on je odraz općeg čovjekovog odnosa prema prirodi i životu, posljednji otok nade za čovječanstvo, a istovremeno i najava apokalipse koja nam slijedi ako se ne budemo brinuli o njemu. Mi smo ARKTIK, zajedno s njim tope nam se sve vrijednosti, kulturne, ljudske i civilizacijske. 

Vizija

ARKTIK – Institut za budućnost umjetnička je organizacija čija vizija je biti vodeći producent socijalno osviještenih umjetničkih projekata koji će kroz umjetnost dati glas marginaliziranim ljudima i temama, te biti u kontinuiranoj intenzivnoj komunikaciji i suradnji s različitim publikama spremnima kroz primanje i stvaranje umjetnosti promišljati svijet.

Upoznaj se opširnije s našim motivacijama i saznaj tko smo: https://www.arktik.eu/arktik-sto-kako-i-zasto/ 

ARKTIK – Institut za budućnost – najava osnutka organizacije i poziv na fundraising: https://youtu.be/ui_AeM6RtU8

Teme prijavljenih radova 

ARKTIK ima za cilj istraživati:

 • manjine svih kategorija i raznovrsnih diskriminacija,
 • ravnopravnost svih ljudi,
 • pravo na dostojanstveno liječenje i starost,
 • rasvjetljavanje lažne demokracije, sustava moći i odlučivanja,
 • slobodu govora,
 • ravnomjernu raspodjelu resursa te štetnost  i suvišnost ideje imovine i posjedovanja,
 • brigu za okoliš i očuvanje planete,
 • pravo životinja na život i slobodu.

Nećemo te diskvalificirati ako se tvoj rad tematski ne smješta u gornji popis ukoliko i dalje prati ranije navedenu misiju i viziju naše organizacije.

Potičemo satiru, komični i zabavni kut gledanja na aktualne društvene tendencije, a posebno na liniji tekućih zbivanja oko cenzuriranja na platformama YouTube i Facebook.

O projektu Pivilion 

Pivilion je operativni sustav baziran na niskobudžetnom hardveru i slobodnom softveru otvorenog koda te distribuirana internetska (darknet) mreža digitalnih i digitaliziranih umjetničkih hipermedijskih arhiva. Teme oko koje se Pivilion osniva su – preispitivanje raznih modusa i etičkih koncepcija digitalnih (“digital born” i digitaliziranih) umjetnina; njihove distribucije, licenciranja i vlasništva te materijalnosti digitalne umjetnosti, prekarnosti i produkcije, digitalnih (infra)struktura, privatnosti i anonimnosti na internetu, verzioniranja i praćenja razvitka digitalnih objekata, …

U okviru programa “Inquiry Inc.[2019]” i u suradnji s projektom hacklab01 otvoren je poziv na sudjelovanje u Pivilion projektu, a koji će omogućiti umjetnicima/cama odnosno njihovim djelima, kulturnim projektima i umjetničkim arhivama postavljanje na “mračnu stranu interneta” i/ili prikazivanje u kontekstu “#pivilion_dot_net” decentraliziranog darknet paviljona digitalne umjetnosti koji će biti predstavljen u programu najvećeg bijenala digitalne umjetnosti – The Wrong (u kojemu je dosad sudjelovalo 3000 umjetnika/ca i kustosa/ica angažiranih u mrežnim i/ili fizičkim izložbenim prostorima).

Linkovi na više: 

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)