Izvješće s otvorenja izložbe Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice

U petak 16.10.2020. godine u 19h u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku svečano je otvorena prva samostalna izložba slika suvremene multimedijalne umjetnice Vesne Mačković pod naslovom “Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice”. Izložbu u Gradskoj galeriji Striegl slobodno možete pogledati do 8.11.

Izložena djela

Posjetitelji koji su se okupili uz obavezno poštivanje trenutnih epidemioloških mjera imali su u prvoj samostalnoj izložbi umjetnice Vesne Mačković priliku vidjeti seriju slika digitalnog slikarstva Vesne Mačković posvećen promišljanjima o svijetu tehnološke naprednosti i budućnosti koja nam je ipak približena kroz koncept zabavnih TV kanala koji su prisutni i u toj imaginarnoj stvarnosti. Ovo istraživanje matrice i mandalnih kompozicija u kvadrantnom prostoru, kao i supernova, binarnih kodova i barkodova odiše matematikom duboko isprepletenom poetikom, naglašenoj i u formi “haiku” odlomaka priloženih uz svako djelo koji posjetiteljima daju uvid u unutarnji proces i razmišljanja umjetnice. Uz digitalne slike u visokoj rezoluciji otisnute na platna velikih formata, izložba je popraćena i animacijom koja prati čitav proces nastanka ovih digitalnih slika i zvučnom pozadinom autorske glazbe umjetnice koja unosi zvukove električnih gitara, viola, violončela, koncertnih klavira, sintesajzera, bubnjeva i perkusija direktno u prostor izložbe.

Razgovor s umjetnicom

Poseban element otvorenja bio je razgovor s Vesnom Mačković kojeg je pred okupljenim posjetiteljima provela Alma Trauber, ravnateljica Gradske galerije Striegl, koji je bio i uživo prenesen putem društvenih mreža za zainteresiranu publiku koja je ostala kod kuće. Za posjetitelje koji su ipak osobno došli, umjetnica je održala i vodstvo kroz sva djela uz detaljan uvid u svoj umjetnički proces.

Animirani video radovi

Na izložbi su premijerno prikazani animirani video radovi koji su dostupni i putem YouTube-a, a pokazuju potpunu transparetnost umjetnice u želji da prikaže svoj razrađeni proces rada, no oni nisu isključivo dokumentarne prirode, već su obrađeni video alatima i obogaćeni različitim efektima, dodatnim animacijama i autorskom glazbom umjetnice usklađene s vizualnim ritmom videa, što ih transformira u samostalna digitalna umjetnička djela koja su sastavni dio izložbe “Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice”.

Iz kataloga izložbe

Snimajući u video obliku svaki potez digitalnom olovkom i svaku manipulaciju bojama i slojevima slike, pruža mi se mogućnost korištenja ovih video snimki procesa nastanka neke slike. Obradom videa s alatima za video efekte i dodatne animacije te dodavanjem moje vlastite glazbe nastaje serija video radova koja prati ovu izložbu, a koja je namijenjena da se baš kao naši “zemaljski” čuvari zaslona vrti u beskrajnom loop-u bez definiranog početka i kraja, kako u pokretnoj slici, tako i u zvuku, odnosno glazbi. Predviđeni za prikazivanje u galerijama na većim digitalnim ekranima i projekcijskim platnima, ovi videi bit će pretvoreni i u stvarne upotrebljive čuvare zaslona, ali i GIF animacije.

Dodatni sadržaji na izložbi

Prilikom otvorenja, a i tijekom čitavog trajanja izložbe, posjetiteljima je ekskluzivo dostupna dvojezična monografija izložbe uz donaciju koja podržava daljnji rad i buduće projekte umjetnice bez fiksne cijene. Uz donaciju po želji moguće je dobiti i rekvizite vezane uz ovaj i prijašnje projekte Vesne Mačković, kao što su maske za lice, razglednice, solni inhalatori, vrećice lavande, blokići, pa čak i slike iz ciklusa “Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice” otisnute na platno manjeg formata, a za preporučeni iznos donacije dostupne su i slike velikog formata, što je mogućnost koju su neki od posjetitelja odmah oduševljeno iskoristili.

Fotografije

Autori forografija: Dorijan Šipuš i Vesna Mačković

Ostvareno uz potporu

Izložba je dio inicijative “Umjetnost dostupna svima”. / This exhibition is part of the initiative “Umjetnost dostupna svima”.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Siska, Grada Splita i privatnih donatora umjetnice Vesne Mačković.

Buduće projekte umjetnice Vesne Mačković podržite putem naše stranice Donirajte, bankovnom uplatom ili putem paypal.me/arktik2018.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)