Mala kuharica Sanja – likovna radionica za djecu

Djeca iz osnovne škole Žitnjak iz Zagreba na likovnoj radionici u Pogonu Jedinstvo

Mala kuharica Sanja je likovni radioničko-istraživački projekt s osnovnoškolskom djecom kojim nastaje kratki dokumentarni film. Kroz nekoliko godina radionica će se održavati u suradnji s osnovnim školama u Hrvatskoj. Dječji crteži postat će dijelom slikovnice, a video materijali bit će dio dokumentarnog filma.

Producent: ARKTIK – Institut za budućnost

Lokacija prve radionice: Pogon Jedinstvo, 18.11.2019.

Voditeljice radionice / profesorice: Marijana Međugorac, Vesna Horvat-Kovačec

Sudionici: učenici Osnovne škole Žitnjak 3., 4. i 7. razreda.

Opis radionice 

Ova radionica potiče kod djece stvaranje sadržaja za slikovnicu koju će iscrtati na temu hrane s podtemama što jedu, zašto nešto ne jedu i tko priprema hranu i kako.

Djeca će biti potaknuta da crtežom promišljaju razliku između ideja kako dolazi hrana na tanjur ako je mesna, a kako ako je biljna, tko i kako priprema hranu, te zašto nešto vole ili ne vole jesti. Ideje djeci neće biti sugerirane ni na bilo koji način. Djeca su autori sadržaja ove slikovnice.

Koncept

  • Kreiranjem crteža za slikovnicu stvara se nov i inspirativan način učenja o posljedicama koje ljudska ponašanja imaju na svijet koji nas okružuje. Očekivani rezultati su razumijevanje uzroka i posljedica koje pomaže djeci da u svakodnevnom životu odabiru na savjestan i svjestan način, posebno kada se radi o konzumaciji hrane.

U javnom pozivu za stvaranje crteža se jezičnim definicijama određuju koordinate fokusa o hrani biljnog i životinjskog podrijetla, formirajući zadani okvir uzroka i posljedica prehrambenih navika. Djeci se omogućava likovno promišljanje o hranidbenom procesu koji uključuje zdravstvene, etičke, ekološke i ekonomske parametre. Djecu se motivira na razmišljanje o svim etapama ishrane i utjecaju koji imamo kada odlučujemo što ili tko će se nalaziti na našem dnevnom meniju.

O voditeljicama

Marijana Međugorac radi u OŠ “Žitnjak” kao profesorica engleskog i njemačkog jezika. Svoj posao smatra izuzetno lijepim, a rad s djecom divnim, oplemenjujućim i iscjeljujućim. 

Od stručnih usavršavanja pohađala je program “Imam stav – prevencija korištenja duhana, alkohola I drugih sredstava ovisnosti kod djece i mladih”, seminar “Medijacija – metoda nenasilnog rješavanja sukoba” te radionicu “CARE for teachers” (cultivating awareness and resilience in Education) i dr.

Kao veganka društveno je angažirana i aktivna na području prava životinja već 19 godina, kao i na području prava ljudi.  Aktivna je članica udruge “Are you Syrious” i “Borders none” koje se zalažu za prava izbjeglica. Svoja životna uvjerenja temelji na pravdi, ravnopravnosti i nediskriminaciji drugih te ih nastoji živjeti koliko je god u njezinoj moći. 

Piše i voli poeziju. Ljubiteljica je umjetnosti. 

Vesna Horvat-Kovačec tijekom svog rada u OŠ Žitnjak prošla je razne edukacije vezane uz njezin predmet, njemački jezik, prevenciju ovisnosti „Imam stav“, zdravstveni odgoj, medijaciju i građanski odgoj. Trenutno je voditeljica Aktiva društvene grupe predmeta i koordinatorica za Građanski odgoj.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)