Performans “Hibrid” Robsona Catalunhe i Vesne Mačković

Lokacija : 10.10.2019., Park Zrinjevac, Zagreb, Sounded bodies festival

Nakon što je performans “Hibrid” brazilski umjetnik Robson Catalunha osmislio i po prvi puta izveo u okviru ljetne rezidencije u njujorškom Watermill centru velikog Roberta Wilsona, te ga ponovo izvodio u Brazilu te afričkoj državi Cabo Verde (Zelenortski otoci) u Zagrebu u programu festivala Sounded bodies unapređuje ovaj performans iz solo inačice u duet s Vesnom Mačković.

Nadahnuće za ovaj performans plod je promatranja niza portreta ljudsko-botaničkih hibrida koje autorski potpisuje francuski fotograf Cal Redback. Promatrani iz druge perspektive, isti bi se mogli iščitati i kao biljke koje pretpostavljaju ljudski oblik.

Genetički promatrano, hibridno biće organizam je stvoren miscegenacijom između vrsta. Godine 2017. Juan Carlos Izpisua Belmonte iz Salk Instituta za biološka istraživanja, u američkoj saveznoj državi Kalifornija, stvorio je embrije hibrida čovjeka i svinja koji su uzgajani u vremenskom intervalu od četiri tjedna.

Dakle, što bi se dogodilo ako u bliskoj budućnosti nađemo na ulici ljudsku svinju? Što ako se ova inteligentna ljudska svinja odluči školovati, biti vegan, biti izabrana na javnu funkciju i kriminalizirati stvaranje ili konzumiranje svinjskog mesa? Može li se ta ljudska svinja vjenčati u crkvi? Ako medicina napreduje i to postane stvarnost, kako ćemo se odnositi prema tim bićima različitih tijela? Možda zvuči kao znanstvena fantastika, ali mi zaista živimo ovako nešto. Brazil je zemlja s najvećim brojem ubijenih transseksualnih osoba. Ne odnosimo li se na transseksualnost kao anomaliju? Brak između crnaca i bijelaca u SAD-u legaliziran je prije samo nešto više od 50 godina. Crni i bijeli ljudi su različite vrste?

Stoga je Hibrid eksperiment o mogućnostima čitanja društva, posebno onog brazilskog, rasno potpuno izmiješanog, društva unutar kojeg se svi pojedinci slobodno ne poistovjećuju s obrascima ponašanja. Predstava Hibrid predstavlja istraživanje odnosa među pojedincima, istraživanje koje briše granice između vrsta, vjera, žanrova ili bilo kakvih klasifikacija i obrazaca.

Hibrid: zvučno tijelo

Hibrid je poziv na razmišljanje o ljudskoj prirodi, s tako različitim karakteristikama – uključujući načine bivanja, razmišljanja, osjećanja, djelovanja ili stvaranja zvukova – koje ljudska bića imaju tendenciju posjedovati, pod utjecajem sociokulturnog konteksta.
Hibrid je biće koje govori i komunicira na različitim jezicima.
Hibrid je provokacija bićima koja govore istim jezikom, ali se međusobno ne razumiju.
Hibrid je iskustvo za bića koja ne govore istim jezikom, ali se razumiju.
Hibrid je pitanje s mnogim odgovorima.
Hibrid, također, može biti zabavno iskustvo između ljudskih hibrida.
Hibrid predstavlja istraživanje odnosa između pojedinaca koji zamagljuju granice između vrsta, rasa, vjerovanja, žanrova ili bilo kakvih klasifikacija ili obrazaca ponašanja.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)