PREMIJERA: glazbeni video “Nijedan čovjek nije otok”

Donosimo vam novi rad Vesne Mačković: dvojezični glazbeni video naslovljen “Nijedan čovjek nije otok/ No Man Is an Island” inspiriran Petom simfonijom Ludwiga van Beethovena i romanom Kome zvono zvoni Ernesta Hemingwaya.

Radi se o nastavku već dugogodišnjeg angažmana umjetnice u istraživanju performansa i djelovanja zvuka, a u ovom slučaju kombinirala je vokalnu poetsku izvedbu s vlastitom autorskom glazbom, što je postalo jedan od prepoznatljivih znakova Vesninog umjetničkog opusa.

Glazbeni video premijerno je prikazan 14. studenog povodom 250. godišnjice Beethovenovog rođenja, u Kneževoj Unplugged u Zadru, čije su vizure snimljene za neke od dijelova videa, ispresijecane snimkama pučine i umjetničinog lica u krupnom planu, a dostupan je i na njezinom YouTube kanalu.

Tema ovog multimedijalnog umjetničkog djela je sraz ljudske osamljenosti i izolacije u suvremenom društvu, posebice naglašenom u doba izvanrednih uvjeta koji su posljedica globalne pandemije Covid-19 virusa, i ljudske potrebe za povezanošću i empatijom s drugima, što je motiv koji je već prepoznatljiv u Vesninom aktivizmu koji stremi povezivanju ljudi, a posebice inkluziji osoba koje se nalaze izvan očekivanih društvenih normi, zbog čega su marginalizirane u društvu.

You may also like...