PREMIJERA videa “Migrirati ili ne migrirati” i prateći performans u Sisku 3.5.2019.

Video "Migrirati ili ne migrirati" - Vesna Mačković
Video “Migrirati ili ne migrirati” – Vesna Mačković

Premijerno u sisačkoj Galeriji Striegl 3. svibnja 2019. u 19:30 h nagrađivana sisačka umjetnica Vesna Mačković prikazat će svoj kratki animirani video “Migrirati ili ne migrirati”.

Prilikom premijernog prikazivanja ovog videa izvest će i kratki multimedijalni performans pripremljen samo za ovu priliku. Koristeći zvukove iz originalnog videa te miksajući svoj glas uživo putem ipad aplikacija nastat će zanimljiv radiofonijski rad na vječnu temu: Migrirati ili ne migrirati.

Performans "Migrirati ili ne migrirati" - Galerija Striegl, Sisak
Performans “Migrirati ili ne migrirati” – Galerija Striegl, Sisak

Nakon performansa voditeljica Galerije Striegl Alma Trauber održat će za publiku razgovor s Vesnom Mačković i time po prvi put omogućiti sisačkoj publici da se i van pozornice upozna s radom njihove sugrađanke.

PROGRAM

19,00 sati – premijera videa ”Migrirati ili ne migrirati”
19,30 sati – multimedijalni performans
20,00 sati – razgovor s umjetnicom

Facebook event: https://www.facebook.com/events/435857040506090/?ti=ia

Video still "Migrirati ili ne migrirati" - Vesna Mačković
Video still “Migrirati ili ne migrirati” – Vesna Mačković

Video “Migrirati ili ne migrirati”

tehnika: 3d animacija, trajanje: 1 min 44 sec

Režija, animacija, zvuk: Vesna Mačković

Kratki animirani video rad ‘Migrirati ili ne migrirati’ inspiriran je oduvijek aktualnom dilemom, a danas više no ikad: što učiniti kad je miran (su)život ugrožen? Hamletovsko samopropitivanje mnoštva ljudi kao i njihove odluke čine se matematički gledano ili slučajnim odabirima ili onima koji su donešeni efektom magneta koju nosi energija mase ljudi. Dilema nošena tim pretpostavkama postaje trajno cikličko kruženje kojem, čini se, nema početka, a ni kraja.

Animatorica u ovom kratkom videu prikazuje kretanje velikih nakupina apstraktnih geometrijskih čestica koje periodično svoje gibanje definiraju grupno, pa zatim individualno. Istovremeno, čestice u valovima kao da ne odlučuju samostalno o svom smjeru gibanja nego se prepuštaju magnetnoj sili kojom ih vuče veća masa čestica njihove vrste, a periodično se gibaju matematički strogo i pravocrtno proračunato.

Koristeći se tehnikom 3D animacije na objektima koji su beskonačno nadiruće čestice i matematičkim formulama dopuštajući česticama da biraju svoj smjer i brzinu kretanja te težnju da se grupiraju u klastere ili osvajaju od grupe, autorica postavlja samo jedno pitanje.

Pitanje je vječno.
Migrirati ili ne migrirati – pitanje je sad!

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)