Split: otvorena izložba “Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice”

Izložba “Kraj programa na TV kanalu matrice” autorice Vesne Mačković otvorena je u petak, 18. prosinca 2020. u 19:00h u galeriji “Studio 21“ u Splitu te će trajati do 25. siječnja 2020.


Vesna Mačković autorica je koju smo imali prilike upoznati kroz brojne performanse, video i multimedijalne radove, a sada se po prvi puta predstavlja u formi slike, točnije digitalne slike. Proširujući područje umjetničinog djelovanja, ova Izložba okuplja niz digitalnih slika inspiriranih „umišljenom joj idejom nekog androidskog, ponešto inteligentnijeg svijeta“.

Slikajući tako svijet u kojem slika kao klasični medij možda nestaje, ili pak, u potpunosti izostaje, stvara forme kao žive slike svijeta čije supostojanje nije nužno u suprotnosti s onim našeg. U psihologiji, matrica predstavlja specifičan definiran, ali općenit sklop relativno stalnih karakteristika (kao što je primjerice matrica mišljenja; matrica ponašanja). U prenesenom značenju, matrica se odnosi na način na koji se što promatra, okolnosti koje prevladavaju u načinu života dijela društva i oblikuju smjerove njegova mišljenja i interesa. Matrica je također naziv za kontroliranu prirodu stvarnosti prikazanu u filmu Matrix (1999.) braće-sestara Wachowski. U određenom smislu referirajući se na svako od ovih značenja, izložba ukazuje na alternativne stvarnosti koje su u konačnici produkt našeg uma, ali i obrasce koje slijedimo, one koje stvaramo, i one o kojima naposlijetku postajemo ovisni. Prema Donaldu Kuspitu, suvremena vizualna umjetnost se više no slikama, predočava kodovima, a status i značaj slike u postmodernoj digitalnoj umjetnosti mijenjaju se: slika postaje sekundarna manifestacija – materijalni epifenomen, apstraktnog koda, koji sam pak postaje primarno sredstvo kreativnog izričaja. Ovakav način izričaja umjetnici dopušta da simulira „slike“ i „reprezentaciju“, istovremeno zadržavajući svoj interdisciplinarni, ali i naglašeno poetski pristup.

Uz digitalne slike, izložba obuhvaća i niz video radova koji prikazuju proces nastanka digitalnih slika, i gotovo su kao digitalna dokumentacija jednog kreativnog procesa. No, oni su i više od toga, jer video služi kao medij u kojem digitalne slike, uz glazbu i poeziju, dobivaju novu dimenziju života. Naime, iako se digitalna reprezentacija u načelu smatra emocionalno udaljenijom i intelektualnijom od slikane reprezentacije, digitalizirana osjetilnost s druge strane, u stalnom je optičkom pokretu, stvarajući vlastitu intimu i živost. Prikazujući slojevitost svake slike, visoku rezoluciju i najmanjih detalja, slobodu linije ili pak njenu determiniranost zadanim obrascima, Mačković ispunjava površinu digitalnog platna i opetovno ju briše, revidirajući proces i rastavljajući dimenzije likovnosti pojedine slike, sve dok potpuno ne iščezne (kao primjerice u „Pomaku virtualnog maslačka“) ili ponovo se stvori, prikazujući stvaranje digitalne slike kao u potpunosti nelinearan proces. S fokusom na percepcijsko iskustvo, oko promatrača ovih radova je vođeno (gotovo – manipulirano?), a njihova, često disperzna pažnja, pritom se usmjerava. Ovi radovi stoga na trenutke djeluju potpuno hipnotizirajuće, bivajući istovremeno meditativni i psihodelični. (Jasmina Šarić, iz predgovora)

Izložba je nastala u suradnji s ARKTIK – Institutom za budućnost i dio je inicijative ‘’Umjetnost dostupna svima’’, a organizirana je uz potporu Zaklade Kultura nova, Grada Splita, Ministarstva kulture RH.

You may also like...