POZIV za honorirane znanstvene radove na temu diskriminacije starijih osoba!

Umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost poziva studente i profesore sociologije i psihologije da se pridruže honoriranom sudjelovanju u projektu „Izlazak“ koji se bavi predrasudama s kojima se suočavaju osobe starije životne dobi u našem, ali i globalnom društvu.

Zainteresirani profesori i studenti psihologije i sociologije u projektu sudjeluju kroz pisanje bilo kojeg oblika znanstvenog rada vezanog uz temu dobne diskriminacije te stereotipova s kojima se susreću pripadnici starije životne dobi. U obzir će se uzimati seminari, završni, diplomski te doktorski radovi, ali i format knjige, čije bi izdavanje ARKTIK razmotrio po potrebi i dodatno sponzorirati.

Rad bi svakako trebao uključiti snimljene (u audio ili video obliku) zapise razgovora s pripadnicima starije populacije koji će biti uključeni u projekt „Izlazak“. Odabir konkretne teme rada prepušten je interesu samog znanstvenika.

projekt izlazak arktik instituta za budućnost

Cilj projekta je osvještavati opću populaciju o važnosti uključivanja osoba starijih od 60 godina kao aktivnih pripadnika zajednice u svakom smislu. Sastoji se od radiofonijskog rada čija će baza biti istraživački dio projekta odnosno provedeni intervjui sa starijim osobama, radionica koje će rezultirati suvremeno – plesnom predstavom te dokumentarnim filmom koji će u video obliku zabilježiti cijeli projekt.

„Izlazak“ provode Vesna Mačković, nagrađivana multidisciplinarna umjetnica i osnivačica ARKTIK-a te koreograf i plesač Sven Copony. Prijave s ukratko razrađenom temom rada i kratkim životopisom potrebno je podijeliti s vesna.mackovic@gmail.com putem Google Drivea, a traju dok ne stigne kvalitativno zadovoljavajući broj pristiglih prijavnica. Odabrani radovi honorirat će se s 1000 kuna stoga pozivamo zainteresirane da se prijave čim prije.

Po udjelu starijeg stanovništva, Hrvatska se nalazi pri samom vrhu europskih država dok je dobna diskriminacija izrazito učestala. Ovim projektom ARKTIK želi uključiti tu često zaboravljenu populaciju u život te osvijestiti da su i oni dio našeg društva – da imaju pravo na druženje, ljubav, kreativno izražavanje, život u cijelosti.

Pridružite se i vi te promijenimo percepciju o (ne)mogućnostima osoba starije životne dobi!

Projekt se realizira uz potporu:

Zaklada Kultura Nova

Inicijativa “Umjetnost dostupna svima”

Produkcija: ARKTIK – Institut za budućnost 

You may also like...