Izabrani izvođači kazališno-plesnog projekta “Izlazak”

Kazališno-plesni projekt “Izlazak” u produkciji umjetničke organizacije ARKTIK – Institut za budućnost bavi se predrasudama s kojima se suočavaju osobe starije životne dobi u društvu, s ciljem podizanja svijesti o njihovu položaju u društvu koje ih izrazito dobno diskriminira. Ovaj scenski projekt usmjeren je na izlazak iz normi, ustaljenih načina razmišljanja i osjećaja o sebi samima, ali i o ljudima koji nas okružuju.

Predstavljamo naše izvođače, likove u predstavi:

Jasminka Janeš Jaca – Zapravo ima 17 godina, analogna je žena u digitalnom dobu. Voli biti sama otkako su joj kćer i mačak odselili jer može raditi točno ono što želi.

Đurđa Štefanec Jojo – Misli da bi bilo bolje kad bi se stariji malo manje upletali. Osjeća se mladom i može sve što hoće.

Mirjana Miljković Nana – Ispunjena je sama sobom, velika djevojčica i u stotoj godini. Očekuje neki novi početak i zna da ništa ne zna.

Ružica Majić Ruženka – Osjeća se sposobno i moćno, misli da je romantika nešto najljepše. Smatra da je život lijep.

Branka Dragičević Čuča – Misli da je sad bedastija nego prije, ali da čovjek može biti sretan sam sa sobom.

Melita Brkljačić Seka – Ne da se, za nju je čaša uvijek napola puna. Seks je dobrodošao kad nemaš mačke.

Ljiljana Marković Lili from West – Ima jako puno frendova. Snižava tlak tako što joj mačka prede u krilu.

Mirjana Preis Prajsica – Strastvena šetačica. Nema recept za sretan život. Izlazak u drugo okruženje za nju je olakšanje.

Deborah Mrakovčić Pčelica – Koji put kad se gleda u ogledalo pita se tko je, osjeća se mlađom nego što je. Ima povjerenja u mlade i preporuča seks što češće.

Vera Sekula Kunsthisterikerin – Voli svoje bore. Svaku je zaradila. Voli pjevanje i plesnu aktivnost usprkos datumu rođenja.

Tonka Kovačić Toč – 64-godišnjakinja mladog duha dok god ju noge nose. Voli ples i pjesmu i šetnje u prirodi. Najviše na svijetu znače joj njeni unuci, jer njen starac je već s jednom nogom u grobu.

Pero Kavgić Kavga – Osjeća se kao dvjestogodišnjak. Iz milosrđa prema unucima kupio si je grobno mjesto kako bi unuci bili bez brige kad on umre. Još je živ.

Fotografirala: Dora Ivković

O voditeljima

Vesna Mačković

Vesna Mačković multidisciplinarna je umjetnica koja je svoju izvedbenu, odnosno scensku umjetnost, pronijela širom četiriju kontinenata. Osim izvedbenim umjetnostima (performansom, multimedijalnim kazalištem, suvremenim plesom, koncertima improvizirane glazbe i glasa) bavi se i vizualnim umjetnostima (videom, animiranim filmom i digitalnim slikarstvom) te umjetnošću zvuka i glasa. 

Josipa Štulić

Josipa Štulić je plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja koja posljednjih godina svoj umjetnički rad bazira u rodnom Zadru. Nakon studija suvremenog plesa u Austriji sudjeluje u brojnim predstavama u Hrvatskoj i inozemstvu kao izvođačica na pozornici, ali i ispred kamere. U autorskim radovima koristi glas, a vokalnu tehniku prakticira pjevajući u zboru. Radi s neplesačima.

Projekt se realizira uz potporu:

  • Zaklada Kultura Nova
  • Grad Zagreb 
  • Ministarstvo kulture 
  • Inicijativa “Umjetnost dostupna svima”
  • Produkcija: ARKTIK – Institut za budućnost

You may also like...