NAJAVA: Javni nastup predstave nakon besplatnih kazališnih radionica “Disanje kvarta”

Izvedbeni rad produkt je kazališnih radionica na kojoj su polaznici s voditeljima istraživali kako “diše kvart” na raznim (unutarnjim i vanjskim) lokacijama novozagrebačkih kvartova, a održat će se 12. 7. u KUC Travno s početkom u 21 h.

Predstava će se održati u okviru projekta SuKultura i manifestacije Kultura za sve! koja će se održati 10., 11. i 12. srpnja na nekoliko lokacija u novozagrebačkoj četvrti Travno. Tijekom tri dana posjetiteljima će biti predstavljeni programi koji su se prethodnih mjeseci provodili u suradnji umjetnika i raznih udruga i organizacija s lokalnom zajednicom.

Izvedba progovara o potrebi jačanja kvartovskog zajedništva, a upravo su kvartovi Novog Zagreba poslužili kao inspiracija i scenografija za osobne priče polaznika s naglaskom na aktualnim temama: Disanje; Kvart; Corona Covid-19; Potres; Zagreb; Zapruđe (i ostala naselja Novog Zagreba) poslije corone, utopija i distopija; ekonomska i klimatska katastrofa ili prilika da promijenimo društvo i način odnosa prema prirodi i prirodnim resursima.

Tijekom radionica kazališno-performativni zadaci vježbani su metodom improvizacije, individualne i grupne, uz učenje stvaranja zvučnih slika na ove teme, tekstualnog sadržaja, pokreta, scenografije i rekvizita. Reciklabilni i/ili otpadni materijali poslužili su kao rekviziti i proizvođači zvuka koji se koriste u predstavi.

Kazališne radionice bile su inspirirane željom za umjetničkim osvješćivanjem utjecaja zdravlja pojedinca na zdravlje zajednice, ali i obrnuto, te potrebom za jačanjem kvartovskog zajedništva za razne vrste društvenih kriza. Sudionici kazališnih radionica su stanovnici Zapruđa i drugih kvartova, a cilj je bio stvaranje umjetničko-izvedbenog rada koji oslikava njihova iskustva, promišljanja i želje vezane uz ovu temu. Osvrćući se lokalno na iskustvo života u blizini glavnog gradskog odlagališta otpada (Jakuševac) i aktualnu globalnu virusnu epidemiju i njen utjecaj na zdravlje pojedinca i grada (uslijed smanjenja zagađenja tijekom karantene) punim izvođačkim plućima govorit će se, glasati i kretati i pritom stvarati scensku sliku disanja punim plućima u zajednici koja ima i njeguje moralno zajedništvo i osobnu sigurnost. Više o održanim radionicama nalazi se na poveznici.

Producent: ARKTIK – Institut za budućnost u suradnji s Udrugom Trećeprostor

Umjetnička voditeljica: Vesna Mačković

Voditelji radionice: Irena Boćkai i Vilim Matula

Popis izvođača: Suzana Čuljak, Nataša Jurišić, Jelena Kalaica, Ante Korlat, Ljuba Lozančić, Sven Šimunović, Mirna Varga, Tatjana Vlašić, Pavel Zrnić

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Domino.

Radionice se održavaju u sklopu projekta Sukultura
Partneri na projektu su:
Organizaciju radionica sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)