Trajni JAVNI POZIV umjetnicima za produkciju radova

Inicijativa "Umjetnost dostupna svima"

Inicijativa “Umjetnost dostupna svima”

IF Festival – Cjelogodišnji festival postavljanja pitanja 

Produkcija: ARKTIK – Institut za budućnost 


Koja je svrha ovoga poziva?

Svrha ovoga poziva je omogućavanje umjetnicima da smanje ili uklone financijske barijere pri realizaciji svojih programa (radova/radionica).  

Ovaj poziv dio je  IF festivala – Cjelogodišnjeg festivala postavljanja pitanja, u čijoj su produkciji od pilot-godine 2019. financijski podržana tri umjetnička projekta. 

Nekoliko je principa na kojima ovaj cjelogodišnji festival počiva i na kojima trebaju počivati prijedlozi projekata da bi uopće ušli u razmatranje. Upoznajte se detaljno s njima prije nego pošaljete svoj prijedlog kako Vam u samom početku trud ne bi bio uzaludan, a naše vrijeme  također bačeno u vjetar. 

 1. Inicijativa “Umjetnost dostupna svima” – www.uds.arktik.eu
 2. Misija i ciljevi postavljeni pri osnutku neprofitne umjetničke organizacije ARKTIK  – Institut za budućnost – www.arktik.eu/arktik-sto-kako-i-zasto.

Kroz IF festival dosad smo financijski podržali ove umjetničke projekte:

 • 2019. realiziran je projekt plesne produkcije, a odabrani rad je onaj Žaka Valente: Jezične varijacije Razina 1 stvaran u sklopu Međunarodnog dana znakovnih jezika. 
 • 2019. se održala i online izložba kustosirane digitalne umjetnosti, u sklopu projekta Pivilion kojeg je organizirao i podržao Format  C, a tema je bila – cenzura. 
 • Godine 2020. pokrenut je projekt Neka jedu kolače (Let them eat cake) čiji je koncept pozvao zainteresirane da pečenje kruha i kolača pretvore u izvedbeni performans tijekom kojega su pozvani pjevati ili izgovarati stihove autora čiji su radovi nastali na odabrane društveno-angažirane razne teme iz cjelogodišnjeg tematskog plana.

Koji je rok za prijavu?

Ovaj poziv je  trajan. Na Vama je samo da pošaljete ideju, a naša će budna osjetila neprestano pregledavati prijave i birati one za koje smatraju da ih javnost mora čuti/vidjeti. 

Uvijek će biti nešto za poručiti (o) svijetu, a mi podržavamo da se poruke šalju kroz umjetnost. Na kraju krajeva, mi smo stanovnici svijeta i svijet je naša ekipa. 

S odgovorom se javljamo triput godišnje, a ako vidimo da je neki rad veoma zanimljiv, važan i bavi se tematikom koja je goruća, tada odgovor šaljemo odmah. 

Koga podržava ARKTIK  Institut za budućnost?

Kratko rečeno – sve. Mlade/stare, djecu/odrasle, individualce/grupe, autore iz svih dijelova svijeta, svih poznatih nam svemira, svih boja koža, vjera, nacionalnosti… Nevažno jeste li profesionalni umjetnik ili se umjetnošću bavite jednom godišnje, to kod nas nije važno. Jedino je važno da nam pokažete umjetničku maštu, kreativni entuzijazam i intenzivan osjećaj za svijet oko sebe. 

Kakve ideje dolaze u obzir?

ARKTIK pozitivno diskriminira neočekivane kombinacije, lucidnu umjetnost, eksperimentalne identitete. 

 • Prihvaćamo ideje iz svih područja umjetnosti: ples, glazba, slikarstvo, kiparstvo, multimedija, kazalište, film i sve ono što za Vas jest istinska umjetnost, a što mi nismo spomenuli.
 • Cijenimo inovativnost i otvoren um kada je riječ o metodama i tehnikama. Suvremena tehnologija pozitivno je diskriminirana. 
 • Poželjno je da radovi budu prilagodljivi online formi izlaganja.
 • Cilj je da prijavljeni projekti budu društveno angažirani, da šalju socijalno osviještenu poruku, da promišljaju svijet, da govore u ime onih koji to ne mogu. Nismo pobornici stila “umjetnost radi umjetnosti” te takvi radovi neće biti razmatrani. 
 • Na ovome linku: drive.google.com/file/d/1qm_E3zt-9ub53gntNFuw0rZKDI_7JX5R/view nalazi se kalendar IF festivala. Napominjemo kako, budući da je ovaj poziv dio IF festivala, prijavljeni radovi moraju biti vezani uz jedan od datuma i tema ponuđenih u kalendaru IF festivala, a ako neki društveno važan datum odnosno tema nedostaju slobodni ste sugerirati da ih uvrstimo.

Što sve prijava treba sadržavati?

 • Portfolio vezan uz vrstu umjetnosti za koju se natječete s najmanje 3 rada, a ako ste početnik/ca (dobrodošli ste!) odnosno nemate 3 rada za pokazati, tada od Vas očekujemo skicu, odnosno draft prijedloga. Ako i imate portfolio, svejedno se nemojte ustručavati poslati nam svoju skicu ideje koju prijavljujete jer Vam time šanse rastu da brže i bolje usvojimo što želite kreirati. Primamo skice u formatu koji će najbolje približiti  ideju i metodu Vašeg rada pa je tako preporučeno da izvedbeni umjetnici šalju video ili zvuk, vizualni video ili fotografije, književnici primjer teksta itd. Za one koji imaju portfolio vezan za vrstu umjetnosti za koju se natječu naglašavamo da suhi popis radova bez najmanje 3 linka na kojima ih možemo pogledati barem djelomično, podrazumijevaju da ne možemo znati što i kako radite i tada se morate prijaviti sa skicom prijedloga. Vaše portfelje ne gledamo reda radi nego nas zanima što je u njima realno.
 • Motivacijsko pismo isključivo u formi videa do maksimalno 1 minute u kojem se trebate ukratko predstaviti i uvjeriti nas zašto baš Vaš rad trebamo odabrati. Ovdje je mašta itekako dobrodošla, nemojte se ustručavati opustiti i biti svoji, upravo to i cijenimo ovdje.
 • Pisani koncept od maksimalno 1 stranice teksta, dodatne stranice mogu sadržavati skice, dapače.
 • Informaciju o planiranom prostoru za rad koji mora biti u vašoj produkciji jer mi nemamo prostor za rad. Troškovnik, budžet razvrstan u iznosima po vrstama troškova:
  • minimalni traženi budžet (uključuje i druge izvore financiranja i/ili kompromis oko same produkcije projekta) – ako ga dodijelimo onda se obvezujete da projekt zaista ide u produkciju.
  • idealni budžet – u budžetu gledamo i ocjenjujemo Vaš pristup produkcijskoj kvaliteti, promidžbi rada, javnoj promociji teme rada i viziji mogućnosti života ovog rada barem neko vrijeme nakon isteka potpore.

Ovisno o našim financijskim mogućnostima, podržavamo Vaš projekt s iznosom koji će biti između minimalnog i idealnog budžeta.

Koliko umjetničkih projekata planiramo podržati?

Na ovo pitanje nemamo konkretan odgovor. Ukoliko je Vaša ideja inovativna i ukoliko je koncept Vašeg rada zanimljiv, a pritom pratite našu misiju, utoliko ste savršen kandidat. 

Ukupan iznos potpora koje ćemo godišnje dodjeljivati ovisit će o našoj efikasnosti na raznim natječajima za potpore, te o našim donatorima i sponzorima.

Tko odlučuje?

Nije gotovo dok debela pjevačica ne otpjeva svoje. Naša pjevačica, pardon selektorica i producentica, nije nešto debela, ali je njena itekako zadnja.

Vesna Mačković je “hiper multi mega”, “na sto strana” osoba te je takva i njezina umjetnost. Bavi se svime što se može zamisliti, od  kazališta preko filma i slikarstva pa sve do zvuka i plesa. Svoje brojne i nagrađivane radove izlagala je i izvodila u Hrvatskoj i svijetu. Više o osnivačici umjetničke organizacije ARKTIK  – Institut za budućnost pronađite na poveznici http://www.vesnamackovic.com/hr/zivotopis-2/.

OBRAZAC ZA PRIJAVU NALAZI SE NA SLJEDEĆEM LINKU:

https://forms.gle/9n7iLtDPmjhoZaRz7

Komentari na ulaznicama naših predstava, filmskih premijera i koncerata, od kojih samo neke ovdje donosimo, su ono čega želimo proizvesti čim više. Pomozite nam u tome, pridružite nam se.

Komentari posjetitelja u Zadru na predstavu "Tko je brži? - predstava za smak svijeta"
Komentari posjetitelja u Zadru na predstavu “Tko je brži? – predstava za smak svijeta”

You may also like...