NAJAVA: HRT magazin – Počele pripreme za Rođendan umjetnosti 2019.

Izvorni članak i puni transkript:

magazin.hrt.hr/472924/pocele-pripreme-za-roendan-umjetnosti-2019

Počele pripreme za Rođendan umjetnosti 2019.

Hrvatski radio uključit će se 17. siječnja 2019. godine po četrnaesti  put u međunarodni projekt Skupine za ars acusticu EBU-a ‘Rođendan umjetnosti’.

U sklopu globalnog rođendanskog slavlja europskoj publici predstavili smo proteklih godina mnoge hrvatske suvremene umjetnike sklone inovativnom pristupu glazbenim formama i eksperimentiranju zvukom, a na sljedećoj proslavi naši predstavnici bit će novoosnovani Kolektiv za suvremenu glazbu ARKTIK  te njihov projekt ‘Šapni mi, želim vikati’ autorice i redateljice Vesne Mačković.

Dosadašnje proslave Rođendana umjetnosti održane su u Muzeju prekinutih veza, Muzeju suvremene umjetnosti- galeriji Richter, klubu MAMA, MM centru i polukružnoj dvorani Teatra &td u Studentskom centru, u studiju Bajsić HRT, Klovićevim dvorima- Kuli Lotršćak, Klubu Vinyl, Klubu Vintage i dvorani Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, tom šarolikom nizu pridružit će se i atraktivni zagrebački galerijsko koncertni prostor Kuća za ljude i umjetnost – Lauba.

‘Rođendan umjetnosti’ slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1.000.000 godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao ‘Vječne mreže’ / ‘La Fete permanente’. Rođendan umjetnosti različitim se događajima tako slavi uz obvezu umjetnika da donesu svoj ‘dar’ koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima.

Kao i dosadašnjih godina Europska radijska unija (EBU) na dva satelitska kanala ponudit će  izravne prijenose iz dvadesetak europskih gradova u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje.

Rođendan umjetnosti za slušatelje Trećeg programa Hrvatskoga radija od samoga početka pripremaju urednice projekta Adriana Kramarić Iva Lovrec Štefanović koje nam kroz prijenose događanja iz cijeloga svijeta otkrivaju divno apsurdan i duhovit svijet Roberta Fillioua jednog od suosnivača umjetničkog pokreta Fluxus, a globalna proslava u kojoj Hrvatski radio sudjeluje po četrnaesti put predstavlja hommage umjetnikovu snu o vječnoj mreži.

Detalje o našim ‘darovima’ s proteklih proslava ‘Rođendana umjetnosti’ možete pronaći na stranicama Hrvatskoga radija, a snimku ovogodišnjeg programa ‘Beskraj početka’ u Slušaonici emisije Ars acustica Hrvatskoga radija.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *