Snimka svečane premijere filma “Voštana figura” Lidije Špegar i Vesne Mačković

Svečana premijera filma "Voštana figura" Vesne Mačković i Lidije Špegar, MSU, Zagreb, 14.12.2019.
Svečana premijera filma “Voštana figura” Vesne Mačković i Lidije Špegar, MSU, Zagreb, 14.12.2019.

Svečana premijera filma “Voštana figura” redateljice Lidije Špegar održana je 14. prosinca 2019. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu uz vođenje Vilima Matule, a razgovor s autoricama Vesnom Mačković i Lidijom Špegar vodila je koordinatorica premijere u okviru programa “MSU Dan za 10!” Dunja Martić Štefan.

Kao dio cjelodnevnog obilježavanja 10-godišnjice Muzeja suvremene umjetnosti na novoj lokaciji svečana premijera filma je održana u dvorani Gorgona. Film je nastao u ljeto 2017. godine za vrijeme Vesninog putovanja u New York u kojem je izvodila niz umjetničkih performansa – pozirajući kao „Voštana figura hrvatske umjetnice u New Yorku“ na raznim javnim njujorškim lokacijama izazivajući reakcije prolaznika.

Nakon projekcije filma i razgovora s umjetnicom, premijerno su predstavljeni i Vesnini digitalni crteži koje su posjetitelji mogli kupiti na licu mjesta, a uskoro i putem Interneta. Sav prihod od prodaje digitalnih crteža ide umjetničkoj organizaciji ARKTIK – Institut za budućnost koju je Mačković osnovala kako bi umjetnost učinila dostupnom svima, a za koju priprema i crowdfunding kampanju, o kojoj je također bilo riječi na razgovoru nakon prikazivanja kratkog filma.

Film “Voštana figura” u cijelosti možete pogledati u Vimeo video katalogu gdje su za gledanje dostupne cjelovite snimke naših koncerata i kazališnih predstava.

Vimeo video katalog: vimeo.com/arktik

Film “Voštana figura”: vimeo.com/ondemand/waxfigure

Ovdje donosimo cjelovitu snimku svečane premijere s izuzetkom perioda kada je publici prikazivan film, u tom dijelu imate prilike vidjeti isječke odnosno najavu filma.

Svečana premijera filma “Voštana figura” pod vođenje Vilma Matule i uz razgovor s autoricama Vesnom Mačković i Lidijom Špegar koji je vodila Dunja Martić Štefan, MSU, Zagreb, 14.12.2019.

Fotografije sa svečane premijere (MSU, Zagreb)

Iz medija:

Zašto je Vesna Mačković glumila voštanu figuru u New Yorku?

Večernji list, 2019

Umjetnost je stvarala preko Atlantika i šire, a sada se predstavlja Zagrebu

Zagreb.info, 2019

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.