Filmska premijera: Voštana figura (r. Lidija Špegar)

Film "Voštana figura / Wax figure"
Film “Voštana figura / Wax figure”

Nagrađivana hrvatska umjetnica Vesna Mačković, javnosti poznata po brojnim multidisciplinarnim projektima, poziva na premijeru svog kratkometražnog filma „Voštana figura“.

Rezervacija mjesta na filmskoj premijeri: info@arktik.eu ili viber/Whatsapp 0992004040

Autorski tim

Režija: Lidija Špegar
Kamere: Mladen Ergić
Montaža i zvuk: Iva Ivan

Projekcija filma odvija se 14. prosinca 2019. u 18h u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u dvorani Gorgona, a povodom jubilarne obljetnice djelovanja Muzeja u novoj zgradi, u sklopu programa “Deset za deset”.

Program svečane premijere vodi Vilim Matula. Nakon prikazivanja filma slijedi razgovor s redateljicom Lidijom Špegar i umjetnicom Vesnom Mačković.

Film je nastao u ljeto 2017. godine za vrijeme njenog putovanja u New York u kojem je izvodila niz umjetničkih performansa – pozirajući kao „Voštana figura hrvatske umjetnice u New Yorku“ na raznim javnim njujorškim lokacijama izazivajući reakcije prolaznika.

„Na putovanje i umjetničko djelovanje van Hrvatske odlučila sam se zbog nevidljivosti svoje umjetnosti u domovini. Kao okosnicu svog performansa simbolično sam odabrala voštanu figuru jer se one izrađuju samo za bitne i vidljive“, kaže Vesna Mačković. 

Podsjetimo, Vesna Mačković dobitnica je THT@MSU nagrade za video rad „Pozdrav“ nakon koje je uslijedio i poziv jednog od najvažnijih redatelja suvremenog kazališta, Amerikanca Roberta Wilsona. Vesna je odabrana između 700 kandidata za boravak u rezidenciji Watermill, gdje su joj podignuli repliku sisačke željezare u kojoj je performans izvorno radila. Zatim je prošla još jedan krug selekcije te dobila priliku predstaviti svoj umjetnički projekt na Wilsonovoj gala večeri pred 1300 uzvanika među kojima su bili i glumci poput Roberta Downeya Jr. i Isabelle Huppert. 

Osim u Americi, Mačković je s priznatim umjetnicima radila u Brazilu, Kazahstanu, Rusiji te Italiji, dok se za vidljivost u svojoj rodnoj zemlji još uvijek mora boriti. Premijera filma, na kojem je surađivala s redateljicom Lidijom Špegar, snimateljem Mladenom Ergićem te montažerkom Ivom Ivan prilika je da se šira javnost upozna s djelovanjem ove svestrane i međunarodno nagrađene umjetnice (Međunarodna nagrada za audio fikciju, New York za radiofonijsku dramu „Krleža, stani u red!“).

Nakon projekcije filma i razgovora s umjetnicom, premijerno će biti predstavljeni i njeni digitalni crteži koje će posjetitelji moći kupiti na licu mjesta. Sav prihod od prodaje digitalnih crteža ide umjetničkoj organizaciji ARKTIK – Institut za budućnost koju je Mačković osnovala kako bi umjetnost učinila dostupnom svima, a za koju priprema i crowdfunding kampanju sljedeće godine, o kojoj će također biti riječ na razgovoru nakon prikazivanja kratkog filma.

Fotografije sa snimanja i isječci iz filma (Mladen Ergić)

Lokacije snimanja:

  • Zagreb, Hrvatska, Aerodrom Franjo Tuđman
  • Pariz, Francuska, Aerodrom Charles de Gaulle
  • New York, Sjedinjene Američke Države, razne lokacije (MoMA, Wall Street, Times Square)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *