Odabrani članovi glazbenog kolektiva ARKTIK

članovi glazbenog kolektiva ARKTIK
članovi glazbenog kolektiva ARKTIK

U prosincu su održane dvije audicije za glazbeni kolektiv ARKTIK (voditeljica Vesna Mačković) u glazbenom klubu Močvara u Zagrebu.

Glazbenici odabrani za prvi postav i premijeru na nastupu povodom međunarodne proslave rođendana umjetnosti:

  • Tijana Gojić Topolnik – vokal
  • Nino Orepić – perkusije
  • Goran Goldberger – perkusije
  • Adam Webster – violončelo
  • Želimir Schauer – elektronika, bas gitara

Audicija je bila vrlo inspirativna, a glazbenike predstavljamo njihovim kratkim profilima.

audicija ARKTIK za rođendan umjetnosti
audicija ARKTIK-a za rođendan umjetnosti
Tijana Gojič Topolnik - vokal
Tijana Gojič Topolnik – vokal

Tijana Gojić Topolnik bavi se glazbom, tekstom i jezicima. Priče su joj objavljivane na književnim portalima i u časopisima, prijevodi libreta na engleski u HNK, a nastupala je u Zagrebu, Dubrovniku, Puli, Njemačkoj, Nizozemskoj i Japanu. Klasičnom glazbom, zborskim, klapskim i solo pjevanjem bavi se institucionalno od šesnaeste godine do danas, gospelom i soulom odnedavno, a performansom tekstom od studentskih dana. Diplomirala engleski i ruski jezik i književnost na FFZG.

Zašto se prijavila na audiciju?

Na audiciju sam se prijavila jer su mi se opis rada, ciljevi, ideja novog kolektiva i uopće geografska i akustička mapa rada učinili kao iznimno vrijedan i poticajan koncept, a i nešto čemu mogu možda osobno svojim znanjem i vještinama doprinijeti.

Nino Orepić - perkusije
Nino Orepić – perkusije

Nino Orepić je na papiru magistar biologije, a u praksi sociobiolog. Školovani je glazbenik i raškolovani muzičar. Glazbeni je edukator koji u svojim inovativnim programima podučava „meke glazbene vještine” i podržava intuitivan – slobodan, ali odgovoran izraz. Sviračko iskustvo prikuplja već 30-ak godina kroz sudjelovanje i suradnje s glazbenim projektima kao što su Intubeat, Mak Murtić & Ensemble, Naturalna mistika, Šomazguni, RDK, Kenkedenke, Nomad Jam, Bass Culture, Jahstice Sound, Sjećanja lovca na lisice, Mrlja… Zajedno sa suprugom vodi grupe i radionice nenasilne komunikacije i međuljudskih odnosa.

Zašto se prijavio na audiciju?

Na audiciju sam se prijavio zbog svoje potrebe za izražavanjem o temama koje su mi važne, zbog nepresušne želje za novim iskustvima u kojima mogu dostojanstveno otkrivati i stvarati sam sebe u susretima s vlastitom snagom i ranjivošću. Zbog zadovoljstva i povezanosti koje mi to donosi u život te zato što gajim veliko povjerenje u vodstvo i nadahnuće kojim mi Vesna Mačković zrači.

Goran Goldberger - perkusije
Goran Goldberger – perkusije

Goran Goldberger je završio dodiplomski studij sociologije i poslijediplomski znanstveni studij sociologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Istovremeno, uz obrazovni i znanstveni rad bavio se i umjetničkim radom kao bubnjar/udaraljkaš (Krešo, Zli bubnjari, sound system Bass Culture, program Dekolonizacija), glumac (HNK – Hasanaga u režiji Marina Carića) i DJ (Obi Gu, Space Crew, Goldi) u Klubu studenata Filozofskog fakulteta Rupa, Močvari (Space Crew – Stage 2, Ministarstvo psihodelije), Attacku (Tribalizer), te na festivalima (Underwater Owerground 2, 3, 4). Kroz ova područja on nastoji izraziti svoje interese i viđenje stvarnosti društvenosti i života, u svakom od njih na svoji poseban način, a kada u njima dobije prostor da radi i da se izrazi on je zadovoljan i sretan.

Zašto se prijavio na audiciju?

Na audiciju za glazbeni kolektiv Arktik ga je ponukao duh aktivizma i pravice te informacija na Facebook zidu od prijatelja udaraljkaša. Smatra da su teme kojima se bavi glazbeni kolektiv ARKTIK danas vrlo bitne za naš opstanak i da je glazba izniman medij kojim se one mogu iskazati i podijeliti sa svima koji su to spremni čuti i pojmiti.

Adam Webster - violončelo
Adam Webster – violončelo

Adam Webster bavi se improviziranom glazbom zadnjih osamnaest godina. Svirao je u mnogim fiksnim kolektivima, ali većinom svira u ad-hoc situacijama. Suvoditelj je glazbene organizacije u Liverpoolu od 2001.-2013. godine koja organizira koncerte, festivale, ansamble i masterklasove koji se tiču improvizirane glazbe. Nastupao je s brojnim etabliranim glazbenicima improvizacije kao što su Evan Parker, Lol Coxhill, Eddie Prevost, Maggie Nicols i drugi. Također je stvarao s pjesnicima, slikarima, filmskim i plesnim umjetnicima. Ima MA iz glazbe s liverpoolskog univerziteta Hope iz Kompozicije 20, stoljeća. Piše i vlastitu glazbu.

Zašto se prijavio na audiciju?

I signed up for this project as, after reading the mission statement on the website I felt a strong affinity towards the aims of the project. I am also always looking for new musicians and artists to work with.

Želimir_Schauer - elektronika, bas gitara
Želimir_Schauer – elektronika, bas gitara

Želimir Schauer 2008. godine upisuje studij filozofije, te se počinje baviti kazališnom glumom. Pohađa razne radionice i tečajeve glume, u vlastitoj produkciji piše i snima kratke filmove, svira u nekoliko eksperimentalnih sastava i uz pomoć klavijatura, gitare i ostalih instrumenata nalazi vlastite zvukove.

Zašto se prijavio na audiciju?

Razlog moje prijave na audiciju za ARKTIK proizlazi iz potrebe za izražavanjem i dijeljenjem znanja i iskustva s ostalim umjetnicima i upravo na ovakvom mjestu vidim prostor za daljnji razvoj svog umjetničkog stvaralaštva.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)