Radio premijera: Pozornica s druge strane oceana

Izgradnja replike hale Željezare Sisak u Watermill centru u New Yorku
Izgradnja replike hale Željezare Sisak u Watermill centru u New Yorku

Radiofonijski rad multidisciplinarne umjetnice Vesne Mačković Pozornica s druge strane oceana, 26. je listopada 2019. godine doživio svoju premijeru na trećem Hrvatskog radija u emisiji Ars acustica u uredništvu Adriane Kramarić. Rad se bavi umjetničinim prvim odlaskom “s druge strane oceana” povodom ljetne rezidencije u Watermill centru u New Yorku.

Vesna Mačković boravila je tijekom srpnja i kolovoza 2017. u umjetničkoj rezidenciji redatelja Roberta Wilsona u New Yorku. Tom je prigodom za potrebe njezinog nastupa u umjetničkom centru Watermill na Long Islandu sagrađena replika tvorničke hale Željezare Sisak. Tijek svojega putovanja kao i gradnje pozornice Vesna Mačković zabilježila je snimačem zvuka.

Znaš ono kad se nešto ruši, reže, pili, brusi, pa se novo lijepi, spaja, šarafi, zida i gradi? Znaš taj osjećaj kad se staro gasi, tinja i blijedi, a novo raste, cvijeta i miriši? Tako je to otprilike zvučalo kad su u New Yorku gradili novu pozornicu samo za mene. A stara pozornica, znaš ona koju sam ostavila s druge strane oceana, znaš, ona više nikad neće jednako mirisati. – Vesna Mačković

Djelo je tonski realizirala Katarina Račić.

Radiofonijski rad može se poslušati ovdje: https://radio.hrt.hr/ep/pozornica-s-druge-strane-oceana/315214/

Fotografije s ljetne rezidencije u Watermillu, New York, SAD (fotografi Chloé Bellemèr, Lovis Ostenrik, Mladen Ergić)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)